CBR Examen Niet te Snel Aanvragen

Geduld wordt beloond!

We moeten vaak aan leerlingen of ouders uitleggen waarom we het CBR-praktijkexamen pas aanvragen, als we vinden dat je daar als leerling ook echt klaar voor bent. Soms is dat een lastig gesprek. En dat snappen we best, want rijlessen zijn niet goedkoop en als je ouders vroeger na 10 lessen zijn geslaagd, is het moeilijk te begrijpen waarom een rijopleiding tegenwoordig zoveel langer duurt.

Toch wordt dat gevraagde geduld beloond, want met een constant slagingspercentage van rond de 80% leveren we bij Angela Autorijschool een hoge kwaliteit rijopleiding en een hoog percentage leerlingen dat in één keer slaagt.

Gemiddeld 43 lesuren volgens het CBR

Het CBR geeft tegenwoordig als GEMIDDELDE duur voor een rijopleiding minimaal 43 uren aan, voordat een leerling klaar is voor zijn of haar examen. Is sturen en schakelen opeens moeilijker geworden dan? Welnee! Maar het verkeer is veel drukker en de verkeerssituaties veel ingewikkelder geworden en dat maakt dat je wel even wat meer uurtjes oefening en routine op de weg nodig hebt, voordat je ook met vertrouwen een examenroute kunt afleggen.

Het CBR waarschuwt voor stunts en actiepakketten

Het CBR waarschuwt er voor, de examinatoren slaan alarm, maar toch zijn er nog steeds mensen die denken dat ze na een paar lessen klaar zijn voor het CBR-praktijkexamen.

En wat nog veel erger is, er zijn volop rijscholen te vinden, die je dat proberen wijs te maken en je een stuntpakket of spoedcursus willen aansmeren. Nou, vergeet het maar!

En het resultaat?

Het resultaat is altijd hetzelfde; teleurstelling, extra kosten en een verlies van het vertrouwen in de rijschool of in je eigen capaciteiten. De enige die er wijzer van wordt is de rijschool die je dat stuntpakket aangesmeerd heeft.
Want wat levert het jou als leerling op? Extra (her)-examenkosten, meer leskosten en een zware kater.

Dit zegt het CBR over het kiezen van de juiste rijschool…

Dit zegt RijbewijsInfo over de opleidingsduur…

TussenTijdse Toets kan je uiteindelijk geld besparen

Daarom kijken we bij Angela Autorijschool héél serieus naar je echte slagingskansen.

De TussenTijdse Toets ( een echt CBR-praktijkexamen als graadmeter voor je nivo ) helpt hierbij enorm om inzicht te krijgen in hoever je bent met je rijopleiding en wat de verbeterpunten nog zijn. Ja, hij kost natuurlijk geld, maar de statistieken laten zien dat je slagingskansen voor het CBR-praktijkexamen veel groter worden, waardoor de totale kosten van je rijopleiding uiteindelijk lager uitvallen.

Citaat NOS Nieuws van 22 september 2017

Minder dan de helft van de kandidaten haalt het rijexamen in een keer. Dat is veel te weinig, zeggen de examinatoren van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

De organisatie heeft samen met de Vereniging Rijschool Belang (VRB), de Federatie Autorijschool Management en de Bovag een brandbrief gestuurd naar het ministerie van Infrastructuur en Milieu, meldt De Telegraaf. “Er komen soms examenkandidaten opdraven die maar vier rijles-uren achter de rug hebben! Dat is toch bizar”, zegt VRB-voorzitter Peter van Neck tegen de krant.

Ook het CBR herkent de lage kwaliteit van de beginnende chauffeurs. “Ze kunnen bijvoorbeeld nauwelijks schakelen, reageren niet of te laat op gevaarlijke situaties”, zegt woordvoerder Nathalie Dingeldein.

Stuntpakketten

Volgens de VRB zijn het vooral de stuntpakketten die rijscholen aanbieden die ervoor zorgen dat de kwaliteit zo laag is. “Tien lessen plus examen. Dan weet je eigenlijk vooraf al dat je genept wordt. Maar toch worden ze verkocht. En erger nog, deze leerlingen komen ook opdraven om af te rijden”, vertelt Van Neck.

Daarom pleiten de organisaties voor betere kwaliteitscontrole op rijscholen en instructeurs. “Nu worden rijscholen er beter van, want telkens opnieuw examen laten doen is voor hen gewoon een verdienmodel.”

Link naar de bron